In Verzorging

Zelf natuurlijke deo maken

Deo, het is een van die producten die je dagelijks gebruikt en waar je nauwelijks over nadenkt. Maar zodra je op zoek gaat naar een afvalvrije badkamer, lees je veel negatieve verhalen over deo en wil je snel op zoek naar een alternatief. Deo zit vaak in een spuitbussen, welke schadelijk zijn voor het milieu. Ook blijkt in veel deo’s aluminium te zijn verwerkt, wat niet goed is voor onze eigen gezondheid. Zo kwam het dat wij al een tijdje op zoek waren naar een goed alternatief. Tot we een workshop volgden bij DIY Soap in Amsterdam. Een echte aanrader, ook voor andere producten.

De oplossing bleek ineens heel voor de hand liggend: we gaan zelf natuurlijke deo maken. Daar zijn we vervolgens zelf op gaan voort borduren en tadaaa, dit recept delen we graag met jullie!

Wat ga je doen?!

Ja, zelf deo maken. Ik hoorde in mijn hoofd mijn vriend al een beetje grinniken, wat heeft ze nu weer voor raar nieuw iets verzonnen. Maar geloof mij, nadat wij dit eenmaal hadden gedaan bij de workshop, bleek het zelf maken van deo echt een eitje. Je kan je deo steeds weer bij vullen in hetzelfde potje, waardoor je geen enorme berg afval produceert. Je hebt geen spuitbus meer nodig en je kan zelf bepalen welke ingrediënten je wel en ook vooral niet in je deo stopt. Dus ja.. waarom eigenlijk ook niet.

Benodigdheden

  • 2 lepels backing soda
  • 2 lepels maiszetmeel – poeder
  • 2 lepels kokosolie
  • essentiële olie (optioneel)

En dan echt aan de slag met zelf natuurlijke deo maken

Het is echt enorm simpel. Verwarm de kokosolie, zodat deze vloeibaar is. Voeg daarna alle ingrediënten, behalve de essentiële oliën, bij elkaar en meng deze. Is alles goed gemengd? Druppel de essentiële oliën er doorheen en roer nogmaals door. Giet de substantie in een bakje en je bent al klaar. Doordat de kokosolie afkoelt, wordt de deo weer wat harder. Wrijf met je vinger over de deodorant en smeer dit daarna onder je oksels. De deo blijft een jaar goed.

Essentiële oliën

Het gebruik van essentiële oliën is niet noodzakelijk. Deze oliën geven de deo een geurtje, welke je voornamelijk ruikt bij het opsmeren van de deo. Daarna ruik ik de geur nooit meer, dus voor mijn gevoel heeft dit weinig tot geen effect. De oliën schijnen in sommige gevallen wel een heilzame werking te hebben. Wil je hier meer over weten? Zoek dan zeker even verder op internet (via ecosia, zo plant je met jouw zoektocht nog wat bomen!) over de verschillen tussen de oliën.

Sommige esstentiële oliën hebben een antibacteriële werking. Lavendel olie is bijvoorbeeld erg lekker om te gebruiken.

De rest van de badkamer

Zelf deo maken was zeker niet onze eerste stap op weg naar een afvalvrije badkamer. We hebben al eens eerder beschreven welke producten wij allemaal gebruiken in de badkamer. Ben jij ook op zoek naar een tandenborstel van bamboe, wattenstaafjes van bamboe, herbruikbare make-up pads of een menstruatiecup? Kijk dan eens in onze webshop!

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Duurzaam uitje in Amsterdam

Posted on 25 februari 2019

Pita Falafel

Posted on 18 februari 2019

Previous PostLekkere zomerse bulgur salade
Next PostCreatieve en duurzame zwangerschapsaankondiging

No Comments

Leave a Reply