In Worldsisters Agenda 2019

Spannend (duurzaam) nieuws onderweg!

‘Je bent altijd zo milieubewust’ werd laatst gezegd. Hoewel het misschien niet als complimentje bedoeld was, besloot ik het toch zo op te pakken. De laatste tijd zijn wij ons steeds bewuster geworden van de impact die ons leven op de wereld heeft, en dat is niet altijd even positief. Dit is ons al enige tijd duidelijk, maar toch worden we soms met onze neus op de feiten gedrukt. Hierdoor beseffen we ons nog meer dat hoe we met zijn allen leven, niet lang zo door kan gaan.  


Earth Overshoot Day

Een voorbeeld van een feit waar wij van schrokken is het 1 augustus jl. al Earth Overshoot Day was. Op deze dag hadden we alle grondstoffen en voedingswaren al gebruikt die de aarde normaal in één jaar kan produceren. We maken nu dus de voorraden op. Via www.footprintcalculator.org kun je jouw persoonlijke Overshoot Day berekenen. Leuk, leek ons dat. Tot we het echt deden. Hoewel sommigen in onze omgeving ons dus als milieubewust beschouwen, blijkt dat ook wij 1,9 aardes nodig hebben om ons gebruik te compenseren. En dat terwijl we onverpakte en lokale boodschappen proberen te doen, de plastic tandenborstel ingeruild is voor een bamboe exemplaar, we herbruikbare boterhammenzakjes gebruiken en Cristel minimaal 5 dagen per week geen vlees meer eet. Slik..

Wij zijn ook niet perfect…

Ons grootste struikelblok is vervoer. Anouk fietst wel dagelijks, maar Cristel gaat regelmatig met de auto naar het werk terwijl dit ook met de fiets kan. Het allergrootste punt is toch het reizen. Wij zijn echt gek op reizen, een passie die we van jongs af aan meegekregen hebben. En hoewel we weten dat het enorm slecht is voor de wereld, is het iets wat we niet aan de kant willen zetten. Wat ons betreft worden er dus zo snel mogelijk vliegtuigen op zonnepanelen uitgevonden.

Vanuit onze reispassie zijn we deze website een half jaar geleden opgestart. We willen niet stoppen met reizen maar kunnen wel proberen onze reis zo duurzaam mogelijk in te richten. We nemen jullie mee op reis, op verschillende plekken lichten we de ‘eco’ plekjes uit. Daarnaast geven we je algemene reistips, zoals het aanschaffen van een LifeStraw Go. Hierdoor kregen we uit onze omgeving ook steeds vaker vragen over duurzame onderwerpen, zoals over ons plastic gebruik of dierlijke producten.

Maar hoe gaan we nu verder vanuit hier?

Deze vragen zette ons aan het denken, waardoor we ons steeds meer zijn gaan verdiepen in duurzaamheid in het dagelijks leven.  We zagen al snel dat dit onderwerp niet alleen belangrijk is voor ons, maar ook voor onze regering. Nederland heeft namelijk de ambitie een volledig circulaire economie te hebben in 2050. Een circulaire economie is een economie waarbij grondstoffen en producten hergebruikt worden. Reststoffen kunnen hierbij terugvloeien in de natuur of hergebruikt worden, waardoor wij geen afval meer produceren. Hoe kunnen we concreet dingen veranderen in ons dagelijks leven, zodat we stap voor stap tot een circulaire economie komen?

Het is de laatste tijd wat stil geweest op onze website, en dat heeft een reden! Achter de schermen zijn wij druk bezig geweest, om iets te produceren, wat niet alleen ons, maar ook jou kan helpen om een kleine stap te zetten, op weg naar een duurzamere wereld. Wil jij weten wat wij hebben gemaakt om jou te helpen? Blijf ons dan volgen, want binnenkort vertellen we je hier nog veel meer over!

 

 

Share Tweet Pin It +1
Next PostDaar is hij dan: de Worldsisters Agenda 2019!

No Comments

Leave a Reply